Owsica należy do schorzeń, z którymi można skutecznie walczyć. Wskazane jest jednak pamiętanie o tym, że najlepsze rezultaty przynosi aktywność na wielu frontach. Choć więc kluczowe znaczenie w leczeniu owsicy ma przyjmowanie przez wszystkich członków rodziny stosowanego doustnie preparatu, może się okazać, że leczenie będzie mniej skuteczne, a nawroty choroby częstsze, jeśli nie dokonamy pewnych modyfikacji w naszych nawykach żywieniowych.
Co ze słodyczami?
Często możemy usłyszeć, że owsica jest problemem przede wszystkim tych dzieci, które jedzą dużo słodyczy. I o ile ich nadmiar nigdy nie jest zalecany, nie powinniśmy ich też demonizować. W czekoladzie lub w lizaku z pewnością nie kryją się jaja owsika, prawdą jest jednak to, że pasożyty uwielbiają cukier. O ile więc same słodycze nie przyczyniają się do powstania owsicy, o tyle dieta w czasie choroby powinna bazować na znaczącym ograniczeniu ich ilości.
Z czego warto zrezygnować?
Gdy choroba została już zdiagnozowana, warto zastanowić się nad tym, czy nieco nie zmodyfikować jadłospisu. Dieta przy owsicy powinna być przy tym wolna nie tylko od słodyczy, ale i od tak lubianych przez dzieci słodkich napojów. Nie zaszkodzi także, jeśli zrezygnujemy w czasie jej trwania z białego pieczywa, ryżu, mąki pszennej i mleka.
Oczywiście, poza produktami, które mogą przyczynić się do rozwoju choroby, jesteśmy w stanie wskazać również takie, które są w stanie doprowadzić do ograniczenia do minimum jej negatywnego wpływu na organizm. Tu warto wspomnieć przede wszystkim o błonniku, który jest znany z tego, że przeciwdziała zaparciom przyspieszając proces oczyszczania jelit. Jego cennym źródłem jest kasza gryczana i pieczywo pełnoziarniste, dzieciom można jednak podawać także jabłka, suszone śliwki, buraki oraz brokuły.
Dieta naszych babć
Owsica nie jest chorobą nową, warto więc zainteresować się tym, jak radziły sobie z nią te pokolenia, które miały ograniczony dostęp do medycyny konwencjonalnej. Okazuje się, że z pomocą przychodziły im potrawy kwaśne, w tym zwłaszcza kiszona kapusta i ogórki. Medycyna naturalna zaleca również stosowanie w owsicy pestek z dyni, oleju dyniowego i czosnku.